piątek, 6 grudnia 2013

Pomidorek – król dodatków

Polski jest to warzywo strasznie często stosowane w branży gastronomicznej. Jak wiadomo z tego warzywa bardzo zdrowego pomidora posiadamy taką możliwość wypichcić dzieła kulinarne śmiało zaczynając od przecieru pomidorowego, gęstego przecieru, kremu, chutney'u przez zupy, sosy a skończywszy na ketchupie czy pomidora pod postacią troszeczkę usmażoną czy po prostu gotowaną.

Jak dodajemy pomidora?


Piękne słowa „addio pomidory” - wykonany przez Kabaret Starszych Panów pokazuje jest jak strzał w dziesiątkę niezwykle odczuwamy brak aromatu pomidorów, czasem zimowym. I chociaż delektować się bliskie nam typy pomidorów hiszpańskich, greckich czy włoskich w naszych warzywniakach tęsknimy za smakiem pomidorów nieszklarniowych, rozwijających w słonecznych promieniach. Właśnie takie pomidory które sprawdzają się najczęściej na różnego rodzaju przetworzone specjały np. keczup. Pomidorowy sos zdarza się, że prawdopodobnie zostanie przetworzony w smakowity ketchup po dobraniu odpowiednich gór pomidorów. Często jego bazą jest pyszny koncentrat pomidorowy lub też dobrej klasy sos pomidorowy.
Popularny pomidor dźwignią handlu


Pomidor to pyszne warzywo, które gości niemal w każdej kuchni. Orientalna kuchnia lubiany na całym świecie kebab. Kuchnia wschodu utwierdzona jest na fundamencie ostrym aromatem i różnymi elementami jak curry, imbiru i nie tylko. Nie ma w tym specjalnego zdziwienia, że warzywo występujące jako ketchupu do kebabu jest stosowany w gastronomii. Mało kto wyobraża sobie kebab bez ketchupu. Najlepszy ketchup kebabowy powinien być przede wszystkim ostry w smaku, oprószony szczyptą kurkumy, curry, czosnku. Podobnie jest z daniami z grilla. Grilowane potrawy są przystosowane do właściwej dodatków jako oprawy. A pierwszym i najważniejszym elementem takiej oprawy są niesamowite typu sosy, dipy i ketchupy. Ketchup do grilla podobnie jak kebabowy ketchup warto by było gdyby miał za zadanie uwypuklać smak danych potraw. Grillowy ketchup to nadzwyczaj popularna propozycja w postać produktu producentów przetworów w dwóch typach ostrym a także zupełnie niepikantnym.
Pizza Italiano w pomidorach


Niezwykle lubiana i znana potrawa, która nie istnieje bez pomidorowego smaku jest pizza. W dużym stopniu znak rozpoznawczy Włoch, który jest znany na całym świecie tworzy duet stulecia z ketchupem. Przepyszny pizzowy ketchup to taki, który jest kwintesencją pomidora i ziół. Jak wiadomo pysznym ketchupem do pizzy stanowią rozmaite różne typy tzw. dżemów pomidorowych także i ketchupów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz